Kinder- en Ouderenarmoede tegengaan

07 September 2024

Kinder- en Ouderenarmoede tegengaan

In wat volgt, belichten we hoe het kartel Vooruit-Groen de kinder- en ouderenarmoede wil oplossen.

In Knokke-Heist leven er meer inwoners onder de armoedegrens dan je zou verwachten. Lokaal kan je veel doen om mensen in kansarmoede te helpen: inkomen, werk, wonen, onderwijs, gezondheid en digitale inclusie zijn belangrijke hefbomen. Sterk sociaal beleid vraagt ook een sterke lokale overheid die alle spelers efficiënt laat samenwerken en die vertrekt van vertrouwen in mensen. Een overheid die naar mensen toegaat, buurtgericht werkt en toegankelijk is. 

Vooruit-Groen stelt de volgende concrete actiepunten voor: 

  • Knokke-Heist stelt al wijkwerkers aan. Deze wijkwerkers zoeken via huisbezoeken naar oplossingen voor de noodlijdenden. Zij helpen met het in orde brengen van de papierwinkel om verschillende toelagen aan te vragen. De wijkwerker begeleidt mensen ook persoonlijk bij de bevoegde instanties en dit in alle discretie. Wij pleiten ervoor om meer ruchtbaarheid te geven aan het bestaan van deze wijkwerkers. Die zijn momenteel nog niet bekend bij de inwoners.
  • Deze wijkwerkers hebben een adviserende rol. Daarnaast willen wij ook een toegankelijkheidsambtenaar aanwerven die bij de diverse diensten strategische inbreng heeft op het vlak van het bevorderen van toegankelijkheid voor inwoners en bezoekers. 
  • Minderbedeelden en senioren bezitten vaak geen computer. Er is dikwijls zelfs geen notie van het gebruik ervan. Tot nu toe werd voor de aanpak van de digitale kloof vooral een beroep gedaan op de bibliotheek in Scharpoord en dit tegen betaling. Volgens ons echter moeten in de lokale wijkcentra De Vierboote, de St.-Joris e.a. ook inwoners praktische uitleg en hulp kunnen krijgen door vrijwilligers of medewerkers van de gemeente en dit gratis. M.a.w. op meer locaties gratis digitale hulp organiseren. 
  • Wij pleiten voor een uitbreiding van de sociale kruidenier. Deze kruidenier zou wekelijks i.p.v. tweewekelijks beschikbaar moeten zijn. Daarbij zouden naast food, ook non-food artikelen moeten aangeboden worden. Dit is een noodzaak nu de kringwinkel ’t rad is verdwenen uit de gemeente. Er zou kunnen gewerkt worden met een ruilpuntensysteem. 
  • Daarnaast kan de gemeente binnen zekere voorwaarden premies voorzien voor huishuur, energie en schooltoelages te betalen. 
  • We willen veel meer sociale woningen. Daartoe werken we de wachtlijsten voor sociale huurwoningen weg. En we investeren in energierenovaties van deze sociale woningen. 

Specifiek naar ouderen toe: 

  • opteren we voor meer assistentiewoningen van de gemeente zodat deze kunnen concurreren met de private markt en zo de prijzen onder controle kunnen houden. Zo kunnen de mensen langer met assistentie zelfstandig wonen en neemt de druk op rusthuizen af. 
  • Het OCMW rusthuis moet betaalbaar blijven voor mensen met een lager pensioen. 
  • Ook investeren we in cultuur. Daardoor stimuleren we het sociaal contact en gaan we de vereenzaming tegen. 
  • We willen een klusjesdienst in het leven roepen, die geen concurrentie vormt voor onze lokale economie, maar integendeel senioren onmiddellijk kan helpen. 

Naar kinderen toe bepleiten we de volgende actiepunten:

  • Meer kinderopvang door de gemeente organiseren. We moeten er wel voor zorgen dat deze initiatieven geen oneerlijke concurrentie voor de privé-initiatieven zijn. Enkel meer kinderopvang om tekorten (wachtlijsten) op te vullen.
  • Scholen zijn zoveel meer dan onderwijs. In brede scholen kunnen kinderen ook buiten schooltijd hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Brede scholen werken drempels weg voor kinderen in kwetsbare situaties. De gemeentelijke basisscholen stellen in de vakanties en tijdens het schooljaar, na schooltijd, welbepaalde lokalen ter beschikking voor initiatieven die brede schoolwerking bevorderen. 
  • Ook de speelpleinen worden buiten de schooluren opengesteld zodat de kinderen daar gratis kunnen gaan spelen. 
  • Daarnaast legt het gemeentebestuur nieuwe kleinschalige buurtspeelpleintjes aan zodat kinderen in iedere buurt een buitenspeelmogelijkheid hebben. 
  • We willen dat mentaal welzijn van alle kinderen en jongeren in onze gemeente een hoofdzaak wordt. We investeren daarom in sterk jeugdwelzijnswerk en het in dienst nemen van twee psychologen extra. 
  • De aangeboden sport moet betaalbaar zijn. 
  • We willen extra brugfiguren in het onderwijs, waar onze gemeente financieel voor bijspringt.