Autodelen: samen voor minder auto's en leefbare buurten

Wat is autodelen? 

Het is niet “Wanneer ik naar het werk ga, rijdt mijn collega met me mee”. Dat is carpoolen. 

Het is wel “Wanneer mijn buurman klaar is, neem ik de auto om te winkelen. Daarna gebruikt iemand anders hem om familie te bezoeken.”

  • Heb je af en toe een (tweede) wagen nodig?
  • Vind je een (tweede) wagen best duur?
  • Kan je je autogebruik op voorhand plannen?
  • Beschouw je een wagen niet als statussymbool?
  • Blijf je onder de 10.000 a 13.000 km per jaar met een (tweede) wagen?

Als je antwoord op de bovenstaande vragen minstens 4 keer ja is, dan is autodelen iets voor jou.

Maar zijn er wel deelauto’s beschikbaar in Knokke-Heist? 

Er is wat privé-initiatief, maar vanuit de gemeente is er nog geen aanbod.

Wel houdt het Meerjarenplan 2020-’25, dat in november 2019 goedgekeurd is door de gemeenteraad, de mogelijkheid open om autodelen uit te bouwen op gemeentelijk vlak. Om er voor te zorgen dat het gemeentebestuur hun belofte nakomt, lanceert Groen Knokke-Heist een petitie.  We hopen deze petitie deze zomer met heel veel handtekeningen te overhandigen aan het gemeentebestuur:

Wij, inwoners van Knokke-Heist, zouden graag toegang hebben tot elektrische deelauto’s. Liefst op zijn minst 1 deelauto in elke deelgemeente van Knokke-Heist.

Daarnaast willen wij voetpaden die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers, veilige fietspaden en een goed uitgebouwd openbaar vervoer zodat iedere inwoner van Knokke-Heist voor iedere verplaatsing het STOAP principe kan hanteren: bij iedere verplaatsing eerst kijken of die al stappend kan gedaan worden. Indien niet, dan al trappend met de fiets. Als dit niet kan, dan het openbaar vervoer. Als ook dat niet mogelijk is, kan men dan een deelauto reserveren? En alleen als al deze opties onmogelijk zijn, de eigen wagen gebruiken. 

Op deze manier willen wij komen tot de 50% CO2-reductie in het verkeer in 2030. 

Al 11 ondertekenaars!

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.