Balkontuinen

09 Maart 2025

Balkontuinen

Micro-oases houden onze steden leefbaar. Volgens landschapsarchitect Bart Smets is de enkele vierkante meter van een terras vergroenen belangrijk.

Een kwart van de Belgen woont in een appartement met enkel een terras of balkon en daar kun je een fijne plek van maken.

Om te zitten met een boek, aperitieven met vrienden samen buiten eten met het gezin….

Over hoe je dat best aanpakt hebben deskundigen zich gebogen:

De ligging van het balkon is van belang voor de hoeveelheid regen en wind, zon en schaduw.

En aan de kust komt de zoute lucht er nog bij.

Ook het type van balustrade speelt een rol: een muur geeft schaduw, een reling laat de wind door, een glazen wand geeft een serre-effect.

Wat cruciaal is voor de veiligheid is het gewicht dat het terras kan dragen, alle factoren meegerekend zoals watergift, potten en aarde, meubels en mensen die je wenst te ontvangen.

Je kunt het tuintje lichter maken door te kweken in tien centimeter substraat en door het gebruik van hydrokorrels en plastic potten -die ook al uit gerecycleerd materiaal te verkrijgen zijn-.

Op een kleine oppervlakte moet je keuzes maken en verder zijn opklapbare en stapelbare meubels handig om plaats te sparen.

Je kunt ook werken in de hoogte en op een kleine ruimte neem je best enkel de planten die je echt leuk vindt.

Zoek een thema zoals eetbare planten en kruiden, een wilde tuin of eerder rustgevend en strak.

Er is een verschil of je tussen weelderig groen wil zitten of enkel je uitzicht op een saaie straat wat wil pimpen met bloemen. En vergeet je neus niet: vele bloemen hebben een sterke geur.

Kies je planten in alle geval goed vooraf uit en informeer je voor je iets koopt. Zo beperk je de teleurstelling over het resultaat. Weet dat tuinieren ook omgaan met mislukking is, is het nu in een tuin of op een balkon…

Heb je niet veel tijd, kies dan voor vaste planten en struiken die klein blijven. Die doen het goed in kuipen.

Dat water geven tijd vraagt weet iedereen en wees er je ook van bewust dat je op vakantie iemand moet hebben die deze taak overneemt.

Tuinieren in bakken  is ook een uitdaging op het vlak van duurzaamheid: kies altijd voor turfvrije grond om onze veengronden te sparen. En planten slurpen veel water tijdens droge zomers. Hydro-korrels onderaan de pot en mulch zoals cacaopellen en houtsnippers op de aarde helpen water besparen.

Je kan ook minder vaak water geven als je er wel voldoende geeft om de hele aardkluit te doordrenken. Elke dag een beetje bovenop bereikt de wortels niet en is verspillend.

De deskundigen die zich hiermee bezig houden zijn:

Claus Dalby – Containers in the garden

Plantenzoeker.Velt.nu

Karlijn Krielaars- de groene buurvrouw

Bart Haverkamp van Bart en Pieter

Melanie Öhlenbach- tuinieren op balkon en dakterras

Kim Nelissen op instagram: moesmeisje.nl