Bomen sterven staande
15 Januari 2024
Hoewel bomen groene longen zijn en een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming, zien we steeds meer bomen verdwijnen. Ze worden gekapt voor nieuwbouw, infrastructuurwerken, aanleg van parkeerplaatsen enz.
Ook in particuliere tuinen sneuvelen steeds meer bomen voor aanleg van terrassen of onderhoudsvriendelijke tuinen. Het gaat hier meestal om diepgewortelde bomen met groot bladvolume die zo noodzakelijk zijn om CO2 uit de lucht te halen.
We kunnen uiteraard de mensen niet verplichten om hun tuinen in te richten rekening houdend met het algemeen maatschappelijk belang. De overheid kan particulieren echter wel ondersteunen om die waardevolle bomen te onderhouden en te beschermen. We verwijzen concreet naar het lovenswaardige project van ‘de Tuinranger’s, vrijwilligers die gemeente- en stadsbesturen ondersteunen om via de tuinen van de inwoners biodiverser en klimaatrobuuster te worden.
Hierbij een warme oproep aan de gemeente om onderhouds- en snoeidiensten aan te bieden voor die waardevolle bomen in privétuinen. Dit zou ook kunnen onder de vorm van een subsidie zoals die al bestaat voor het behoud van zwaluwnesten.
Daarnaast pleiten we voor het behoud van bomen bij de ontwikkeling van woonprojecten en heraanleg van pleinen. Laten we een voorbeeld nemen aan steden zoals Leuven en Gent die de verharding tegengaan door bomen aan te planten in winkelstraten, op parkeerterreinen enz. Met wat goede wil is er veel mogelijk. Neem nu het woonproject ‘Kastanjebilk’ in Gent dat op ingenieuze wijze rond eeuwenoude bomen werd gebouwd en er zelfs zijn naam aan ontleent.
In Knokke-Heist zien we vooral bomen verdwijnen en laat het beloofde Stadsrandbos op zich wachten. Het is overigens niet duidelijk hoe deze compensatie effectief berekend wordt. Een nieuwe aanplant geeft gedurende vijftien jaar CO2 af. Oude bomen met een brede en gezonde bladerkroon nemen CO2 op via hun wortelstelsel dat onzichtbaar zijn werk doet.
Het is hoogtijd voor een andere koers.