Burgemeester Leopold Lippens in Trends (15/09/2016) : desinformatie troef!

21 September 2016

Je kunt het de burgemeester van Knokke-Heist niet kwalijk nemen, dat hij zijn persoonlijke campagne tot mogelijke herverkiezing als burgemeester, voor  oktober 2018, nu al ingezet heeft.

"Alles wat mij naambekendheid kan bezorgen, is het enige wat telt", is zijn denkwijze. De burgemeester is een ? dat is bekend ? een succesvol ondernemer, met duidelijke  link naar vastgoed(bedrijven). Elke ondernemer heeft zijn /haar specialisatie(s). Maar Leopold, graaf Lippens is in 2012 ook verkozen als de burger"vader" van de inwoners van de kustgemeente.  Twee rollen, twee taken.  Carlo Goldoni  schreef in 1748  het toneelstuk : "De knecht van twee meesters".  De knecht hoopte  zo dubbele porties te kunnen eten en dubbel loon te krijgen. Een erg bekend toneelwerk, dat als actuele boodschap  aan waarde niet ingeboet heeft : "Verstrengeling leidt tot geen resultaat". 

Is een gemeente leiden immers al niet een ernstige zaak op zich genoeg? 

Groen Knokke-Heist kan zich niet van de indruk ontdoen, dat investeerder Leopold, graaf Lippens de gemeente als zijn eigen landgoed beschouwt.  Grote delen van de publieke ruimte krijgen van hem een andere bestemming toegewezen.  Of dit om de vraag van de inwoners of de buurt gaat, of daar echt noodzaak toe is, dat speelt geen rol.  Nemen we als voorbeeld  - vermeld in de tabel in  het artikel in Trends -  het groene pleintje, met de zitbanken, op het pastoor Opdedrinckplein (naast de Margaretakerk).  Het dient ? volgens de ideeën van "investeerder Lippens" -  vervangen te worden door een torengebouw.  Die plannen krijgen de steun van "de gemeente". Dus de "investeerder" Lippens krijgt de steun van "burgemeester Lippens" ... Inwoners, buurtbewoners, wandelaars, gepensioneerden, jonge mensen en gezinnen,  elkeen kent het plaatsje als een rustpunt.  Het vleugje groen brengt nu kleur. Maar de "investeerder" zal het  worst wezen. Pleintje moet weg. Wie deelgemeente Knokke,  via de Natiënlaan,  binnenrijdt, zal niet meer de uitnodigende vonk bij een eerste contactname voelen?  Liever beton en glas, dan groen en rustpunten.  Rond die locatie ligt  het knooppunt  voor openbaar vervoer (tram / bus /trein)?  Niet belangrijk.. (?). Vervang de nu al krappe ruimte maar door een torengebouw. Verkeersveiligheid ? Parkeergelegenheid?  In Trends staat als uitvoerders "De gemeente en de privé".  Voorziene bouwtijd 2017 tot 2019. Vanaf volgend jaar dus.

Megalomane plannen? Wie betaalt het ? De belastingbetalers mocht in het recente verleden 1,6 miljoen euro (een miljoen zeshonderd duizend euro, of 64 miljoen oude Belgisch frank) betalen voor de studies rond "een nieuw casinotoren van 100 meter hoog". Plan uit 2012.  Uiteindelijk zonder resultaat. Met die 1,6 miljoen euro kun je al aan 1000 gezinnen uit onze gemeente ? mensen die kunnen bewijzen, dat ze het echt nodig hebben - een premie geven, om hun woning te helpen  isoleren of dubbel glas te steken.  Daarmee kom je als gemeente tegemoet aan het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat de huizen minder verwarmd dienen te worden.  Het klimaatakkoord van Parijs (2015) krijgt een invulling, (kans) armoede wordt aangepakt. 

Groen vraagt zich af hoeveel geld er in de nabije toekomst aan dure plannen, duurdere studiebureaus en oogverblindende tentoonstellingen over de balk gegooid zal worden.  "De investeerder ziet het groot(s)?" Maar komt dit alles de leefkwaliteit van de inwoner / tweede- verblijver ten goede?  Creëert "investeerder Lippens" ondertussen  geen vastgoedbubbel en graaft "burgemeester Lippens" niet het graf van wat ooit "de tuin van de Noordzee" was?

Een groene oase??  Wie net over de grens, in Cadzand, ziet wat op heel korte tijd met de schoonheid van een gemeente kan gebeuren, die houdt zijn adem in. De Nederlandse Tweede kamer (het parlement) was er snoeihard voor.

Is dit het beeld, dat investeerder Lippens (uit Cadzand) ook met Knokke-Heist voor ogen heeft?  Maximale financiële winst er uit halen?

In heel het verhaal proberen de coalitiegenoten van lijst Gemeentebelangen, de Open-VLD en CD&V, buiten schot te blijven.  Nochtans zijn zij het, die enkele maanden geleden al officieel bekend gemaakt hebben, "de coalitie met lijst GBL na 2018 te willen verder zetten".  Ze zweren daarmee Leopold Lippens onvoorwaardelijk trouw en geven hem carte blanche, dit op elk vlak.

Ze delen  kaakslagen uit  aan alle inwoners, die zich vragen durven stellen rond de verstrengeling van politieke en economische macht.  Ze voeden daarmee apathie bij de mensen ("Er is toch niets aan te doen"). Nee, echt niet???

Door hun gedrag creëren CD&V en Open -VLD een mastodont-partij , die geen mogelijkheden voor nieuwe ideeën toelaat en alleen ja-knikkers genereert.

Enkel dat ene credo-idee telt  : "Als het goed is voor mij, investeerder, is het ook goed voor de inwoners?".  De Generale maatschappij is een kwarteeuw geleden  aan dit credo ten onder gegaan? Een bank met "aandelen voor de goede huisvaders"  nog geen 10 jaar geleden ook.  Wordt het rijtje weldra vervolledigd met de zin "De schitterendste gemeente aan de Belgische kust is daar ook door  ter ziele gegaan?"  Door het "blinde vertrouwen" te hebben in iemand, die ten koste van alles als  "investeerder" de geschiedenisboeken wil halen ?

In een tabel in het artikel in Trends omschrijft de investeerder/burgemeester allerlei bouwprojecten als eigen (toekomstige) realisaties. Hij raamt de bouwprojecten op? 1,216 miljard (!)  euro.  Wie goed de tabel naleest, komt uit op een som van 66 miljoen euro "van de gemeente zelf". Dat de nieuwe kerk in Westkapelle er in vermeld staat voor 6 miljoen, geld dat door de brandverzekering uit betaald zal worden, wordt niet vermeld.  Maar de titel in Trends oogt mooi "Vastgoed moet meer schoon volk naar Knokke lokken". U weet, dat het sinds 1970  trouwens "Knokke-Heist" geworden is?  Of tellen de andere deelgemeentes niet mee?

Om nog maar te zwijgen over de manier, waarop over de vergrijzing geschreven wordt.  Of het gebrek aan respect voor onze eigen hoteliers. Welk beeld wordt er weer over de inwoners van Knokke-Heist de wereld ingejaagd??

Tussen september 2016 en oktober 2018 zal nog heel wat water naar zee lopen en vanuit zee het Zwin binnenkomen.  De geesten van verstandige kiezers rijpen verder.  Wees gerust, er  is echt een Trend(s)breuk mogelijk!  Het beleid kan echt ook wel anders!