Knokke-Heist is 8 elektrische deelwagens rijk

16 December 2023

Knokke-Heist is 8 elektrische deelwagens rijk

Wist je dat er 8 elektrische deelwagens in Knokke-Heist zijn?

Daarvoor is het gemeentebestuur in zee gegaan met CoopStroom.be. Dit is een burgercoöperatie die zonnepanelen plaatst en deze groene energie gebruikt om hun elektrische wagens op te laden.

De wagens kan je vinden op de volgende plaatsen: 

  • 1 aan de  pastorie in Ramskapelle
  • 1 aan de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle
  • 2 aan het Alfred Verweeplein in Knokke
  • 2 aan de brandweerkazerne in Knokke
  • 2 op de parking van het station in Heist

Je kan zo’n auto reserveren en starten via een app. Om van de dienst gebruik te kunnen maken, koop je eenmalig een aandeel van 250 euro. Daarna kan je voor een abonnementsformule kiezen (Coop Formule) of  vooraf rijtegoed aankopen. Je betaalt 3 euro per uur (met een maximum van 24 euro voor 1 dag) en 33 cent per kilometer. De tarieven zijn exclusief 21% btw. Je betaalt enkel voor het gebruik, dus geen kosten voor verzekering, onderhoud, keuring enz.


Als je een eigen wagen hebt die minder dan 10000 km per jaar aflegt, dan ben je  goedkoper af als je instapt in een deelsysteem. Wist je trouwens dat één deelwagen tot tien privévoertuigen vervangt?   

Nieuwsgierig? Vraag een gratis testrit aan op CoopStroom.be.
Wie weet bevalt het systeem je zo goed dat je je eigen wagen inruilt voor een deelwagen.

Een gebruiker vertelt:

Het was lang wachten op deelauto’s in Knokke-Heist en aangezien ik al jaren bewust autoloos door het leven ga, was ik heel blij toen ik vernam dat er eindelijk een overeenkomst gesloten werd met een aanbieder van autodelen. Het is een belangrijk element in de ontwikkeling van een duurzaam mobiliteitsbeleid en een oplossing voor iedereen die slechts af en toe een wagen nodig heeft. Niettemin was ik verbaasd dat de keuze niet gevallen is op Cambio dat reeds 15 jaar actief is en in het hele land over een uitgebreid wagenpark en netwerk beschikt.

Enerzijds is het positief dat de gemeente met Coopstroom koos voor een volledig elektrisch wagenpark, anderzijds werd ik vrij snel geconfronteerd met de beperkingen van het elektrisch rijden, waarbij het gebrek aan laadpalen in Vlaanderen een belangrijke rol speelt. Voor lokaal gebruik is de batterijduur geen enkel probleem, maar bij een lange rit moet je vooraf goed plannen waar je kan laden. Het bestuur van Knokke-Heist opteerde gelukkig voor een vaste standplaats met een bijbehorende laadpaal voor de deelauto’s.

Omdat Coopstroom een relatief klein netwerk heeft, werkt het samen met andere partners. Dit maakt autodelen in combinatie met het openbaar vervoer wel wat ingewikkeld voor de gebruiker.
De tarieven van verschillende aanbieders vergelijken is een hele klus, maar autodelen is voor de occasionele gebruiker in elk geval veel goedkoper dan het bezit van een eigen wagen.
Voor iedereen die nog een eigen auto heeft maar die slechts af en toe gebruikt: vraag een gratis testrit, laat je overtuigen en draag je steentje bij aan duurzame mobiliteit in onze gemeente.