Nieuw Wetsontwerp zet stap naar Duurzamere Elektro

25 Februari 2024

Nieuw Wetsontwerp zet stap naar Duurzamere Elektro

Met de invoering van een score die uitdrukt hoe gemakkelijk elektronische toestellen te herstellen zijn, wil Minister van Leefmilieu Zakia Khattabi van onze zusterpartij Ecolo de fabrikanten aansporen tot het ontwikkelen van duurzame producten.

Vanaf 2025 zal naast het energielabel deze nieuwe score van één tot tien aangeven in welke mate een toestel herstelbaar is. Dit hangt af van criteria zoals beschikbaarheid van wisselstukken en hoe vlot het apparaat gedemonteerd kan worden. De fabrikant moet bovendien een herstellingshandleiding toevoegen. 

Deze maatregel vraagt om een mentaliteitsverandering in de sector maar ook  bij de consument.

Vroeger konden defecte toestellen door de technieker om de hoek hersteld worden waardoor ze langer meegingen. Een wasmachine kon hierdoor pakweg dertig jaar dienst doen alvorens aan vervanging toe te zijn. Om de consumptie aan te zwengelen schakelden fabrikanten over naar minder duurzame modellen die bovendien niet zomaar hersteld kunnen worden. Onderdelen zijn niet of moeilijk te verkrijgen, het toestel kan enkele gedemonteerd worden met gereedschap dat niet vrij beschikbaar is, apparaten naar de fabrikant terugsturen werd tijd- en geldrovend, zodat dumpen in het containerpark de makkelijkste oplossing werd.

Zelfs nu de meeste toestellen uitgerust zijn met computerchips en de tussenkomst van een gespecialiseerde vakman vereisen, is reparatie nog steeds de beste oplossing. In België bestaat er al een herstelmarkt en steeds meer grote handelszaken bieden ‘refurbished’ – opgeknapte tweedehands - artikelen aan.
Dankzij de nieuwe herstelbaarheidsindex wordt een belangrijke stap naar duurzaamheid gezet. Deze omschakeling is trouwens niet alleen goed voor het milieu maar ook voor onze portemonnee: nieuwkoop wordt hierdoor duurkoop.