Groene sprokkels uit Knokke-Heist– periode januari tot maart 2025.
13 April 2025

In wat volgt, belichten we enkele beslissingen die het gemeentebestuur in de voorbije maanden nam.
Januari : Zomervuurwerk blijft bestaan. Ook deze zomer zullen inwoners en toeristen kunnen genieten van de kunde van internationale vuurwerkmakers.
In de winter wordt het afsteken van vuurwerk verboden, ook bij de jaarovergang. Teveel huisdieren reageren heel vaak vol angst op de luide knallen. In de kortste dagen van het jaar is het zonlicht beperkt. Vogels in de natuur vinden moeilijk voedsel en moeten teren op hun vetreserves. Wanneer ze plots door vuurwerk ’s nachts opschrikken, geraken ze niet alleen gedesoriënteerd door het lawaai, ze verbruiken ontzettend veel van hun reserves bij het in paniek proberen weg te geraken.
Het College luisterde naar de argumenten, die zowel Groen als de milieuorganisaties nu al jaren aanbrachten. Een goede beslissing van het College!
Februari : Het gemeentebestuur zorgt ervoor, dat alle leerlingen financieel een duwtje in de rug krijgen bij buitenschoolse activiteiten.
De Maximumfactuur beperkte het bedrag tot een maximum, dat ouders moesten bijpassen voor bijkomende activiteiten, die de school organiseert. Met die tussenkomst nu, beperkt tot 23 euro per leerling, komt het College tegemoet aan de vraag van veel ouderraden en dit over de verschillende netten heen. Een lovenswaardige beslissing van het College!
In maart besliste het College, dat vanaf 2026 de ijskraampjes op de dijk niet meer toegelaten zijn. Bepaalde delen van de Zeedijk kennen volgens het College teveel leegstand. Er volgt geen nieuwe aanbesteding, concessies worden niet hernieuwd.
De bestaande ijssalons met locatie in een bestaand pand, blijven gewoon verder kwaliteitsvol schepijs, al generaties bekend en gesmaakt, afleveren.
Groen stelt zich de vraag, of met deze beslissing de leegstand van een aantal winkels op de dijk hierdoor van de baan geraakt. Als de huurprijzen op bepaalde locaties echt te hoog blijft, welke jonge ondernemer durft het risico te lopen om een ijswinkeltje te beginnen? Om er financieel de broek aan te scheuren?
Of de strandbars happig zullen zijn om schepijs te verkopen, op die locaties, waar de ijskraampjes nu hun zwanenzang inzetten? Twijfelachtig. Het heeft er alle schijn van, dat het beeld van de genietende ijsjeslikkers enkel nog op bepaalde delen van onze wandeldijk mogelijk zal zijn. “Tussen de Place-m’as-tu vu tot aan de Surfers” wordt het ijs(jes)vrij.
Het gemeentebestuur wil de Zeedijk in de toekomst anders vormgeven. Gedacht wordt aan “meer groen op de dijk”. Lovenswaardig idee. “Ijskiosken passen daar niet bij….” Wie denkt dat? Een ijsje smullen in een groenere omgeving? Waarom niet?
Het Poolijs smelt ondertussen in versneld tempo…. Schepijsjes zullen op bepaalde delen van de Dijk geen kans meer krijgen. Best deze zomer met de kleinkinderen nog even van een ijsje genieten langs de Zeedijk… Nu het nog even kan.