Klimaat en meer Groen

07 September 2024

Klimaat en meer Groen

in wat volgt, belichten we hoe het kartel Vooruit-Groen de klimaatcrisis wil tegengaan en voor meer groen wil zorgen.

Meer groen

We zorgen voor meer natuur in de buurt. Iedereen heeft de kans om even het hoofd leeg te maken op wandel in het groen. Op maximum 300m is er een park of andere groene ruimte, 30% van de buurt is bedekt door bladerdek en vanuit elke woning heb je zicht op minimaal 3 bomen. Deze ‘3-30-300-regel’ is niet alleen goed voor ons mentaal welzijn, het maakt de buurt ook gezonder en koeler in de zomer. 

Concreet stelt Vooruit-Groen het volgende voor:

  • Plant het stadsrandbos nu aan.
  • Volwassen bomen niet langer rooien. Het CO2 opname-verlies van volwassen bomen compenseren, neemt minstens 20 jaar in beslag. Met de huidige evolutie van de klimaatverandering kunnen we ons dat niet meer permitteren. 
  • Plant bomen aan in Heist als geluidsbarrière voor de haven van Zeebrugge.
  • Een gemeentelijke natuurcoördinator, nieuw personeelslid voor de gemeentelijke dienst Milieu en Natuur kan zowel inzet als expertise coördineren t.v.v. een nog beter natuurbeheer in Knokke-Heist.
  • We willen de tweede golf niet langer in onze gemeente. Dit is een megalomaan project. Koop als gemeente die gronden terug tegen aankoopprijs en zorg dat de 100 ha een nieuwe bestemming krijgen: een combinatie van landbouw, waterbekkens en natuur. Zet Knokke-Heist als groene long op de toeristische kaart. 
Korte keten

We helpen onze boeren de stap te zetten naar productie voor korte keten. Lokale producten vinden vlot hun weg naar de klant via bijvoorbeeld streekwinkels, digitale platformen en markten. Boeren krijgen zo een eerlijke prijs voor hun product, terwijl klanten gezond, lokaal eten op hun bord kunnen toveren. 

In Knokke-Heist bestaat al lekkervanhier.be. ‘Lekker van Hier’ is een logistiek systeem voor korte keten in de regio Brugge en 17 omliggende gemeenten. De organisatie haalt lokale en duurzame voedingsproducten op bij producenten, vervoert deze naar een verdeelpunt in Brugge waar de bestellingen worden klaargemaakt. Tenslotte levert ze de bestellingen bij horecazaken en consumenten via afhaalpunten. Eén zo een afhaalpunt is de Oxfam te Heist. 

Concreet stelt Vooruit-Groen het volgende voor:

  • Er worden al lokale producten gebruikt in AZ Zeno. Nu willen we hetzelfde voor woonzorgcentra en scholen.

Energiezuinig maken van gebouwen

  • De gemeente versnelt de energierenovaties van sociale woningen
  • Daarnaast moet de gemeente (meer) subsidies voorzien om huizen energiezuiniger te maken.
  • Iedereen moet toegang hebben tot heldere informatie over subsidies en premies. De inwoners kunnen nu al terecht daarvoor bij het Energiehuis West-Vlaanderen. Wij willen dat de gemeente veel meer reclame maakt voor dit Energiehuis. 
Hernieuwbare energie

Vooruit-Groen wil lokaal opgewekte hernieuwbare energie die in handen blijft van de inwoners van de gemeente. Dit heeft als voordeel dat het de inwoners zelf zijn die de kostprijs van deze energie kunnen bepalen. Zie meer informatie in dit artikel.  

Autodelen

De gemeente biedt al met de hulp van Coopstroom elektrische deelauto’s in iedere deelgemeente aan. Vooruit-Groen ziet elektrisch autodelen als de toekomst. Het is geen goed idee dat iedere burger zijn of haar eigen elektrische wagen bezit. Dat is een verspilling van grondstoffen. In de elektrische batterijen zitten dure edele metalen en daar moeten we zuinig op zijn. We willen dat de gemeente veel meer reclame maakt voor deze deelauto’s zodat alle inwoners hier de voordelen van inzien.