LAAT LOKAAL OOK DUURZAAM ZIJN

09 Januari 2021

LAAT LOKAAL OOK DUURZAAM ZIJN

Nu we met de gezondheidscrisis nadenken over ons koopgedrag is het nuttig er ook op te wijzen dat we naast het lokale ook het duurzame niet uit het oog mogen verliezen.

Enkele winkels hier bieden al producten aan uit gerecycleerde materialen, textiel uit herwerkte PETflessen en schoenen van synthetisch leder uit maÏsafval, aardappelschillen en suikerriet.

Dit allemaal van bedrijfjes die al een tiental jaar bestaan of als bijhuis van grote merken. Het is nu wel nog zo dat je er actief naar op zoek moet en er is tijd nodig om de etiketten te lezen. Winkeliers kunnen bijdragen tot het succes van die initiatieven door ze in de kijker te zetten. Ecologie is al lang een verkoopsargument maar weinigen buiten die kans uit.

Zeker nu één op de vier winkels in onze centra met sluiting bedreigd worden door corona kan het een goed idee zijn om zich te onderscheiden door iets anders dan anders aan te bieden.

Het kan de kring van klanten verbreden en toont aan de klanten het goede voorbeeld : namelijk dat we in deze tijden voor elkaar moeten zorgen.

Veel startende bedrijfjes die hebben ingezet op bio-producten  en recyclage  zijn vaak afhankelijk van on-line verkoop en geraken maar moeilijk aan een plekje in een winkel. 

Kleine beginners  moeten knokken om zich te plaatsen en hebben het nu vanzelfsprekend nog moeilijker: mensen liggen minder wakker van hun kleding en schoenen nu er veel van thuis uit wordt gewerkt, feestjes en restaurantbezoek zijn uitgesloten, reisjes afgeraden, recepties en concertbezoek uitgesteld, om maar iets te noemen. Alle gelegenheden waarbij we graag nieuwe en mooie kleding dragen.

Als besluit zou ik willen stellen dat lokaal kopen zeker aan te raden is, altijd eigenlijk als we onze winkelstraten levend willen houden  maar denk ook aan die jonge ondernemers met een hart voor het milieu en correcte werkomstandigheden.