Van mossen en schimmels
26 Mei 2024
Een interview met Marijke De Vent die zich verdiepte in ons ecosysteem.
Hoe gaat het nog met het mos?
Dit lijkt een vreemde vraag, maar hoewel we mos graag wegschrobben is deze microkosmos veel belangrijker dan we doorgaans vermoeden.
Als kleine planten worden ze vaak over het hoofd gezien maar alle mossen samen beslaan volgens een recente schatting de totale oppervlakte van China. Bovendien vertonen ze een grote diversiteit: in Vlaanderen alleen al zijn er 532 soorten.
Waarom zijn mossen zo nuttig?
Mossen hebben stengels en blaadjes maar geen echt wortelstelsel. Voeding halen ze uit de lucht via hun blaadjes, waardoor ze zowat overal kunnen groeien. Zo voorkomen ze uitdroging en erosie van de bodem. Met hun kleine wortelstelsel zorgen ze voor een steviger bodemstructuur. Hierdoor creëren ze een eigen microhabitat: ook paddenstoelen en zwammetjes nestelen zich graag in een mostapijt.
Sinds tientallen jaren is de mossenflora in evolutie. Door de zwaveldioxide in de jaren zestig en de zure regen kwijnden de soorten die op bomen leven weg. Dankzij de reductie van deze uitstoot zijn ze gelukkig aan een herstel bezig.
De klimaatverandering maakt het hen nu extra moeilijk. Ten eerste rukken er soorten op die we hier vroeger niet kenden, de zogenaamde ‘exoten’. De droogteperiodes zijn in het bijzonder een uitdaging voor de levermossen. Ook de hoeveelheid stikstof is voor hen nefast.
Wil je zelf iets doen om de het mossenbestand een handje te helpen? Begin dan in eigen tuin.
Bepaalde soorten gras zijn niet geschikt voor gesloten tuinen en worden vaak door mossen verdrongen die er wel goed gedijen, vooral op schaduwrijke plekken. In plaats van verdelgers te strooien is het beter om de positieve eigenschappen van een mostapijt te benutten:
- Het blijft altijd kort, dus je hoeft niet te maaien. 😊
- Het is zeer zacht om op te lopen.
- Het vormt een gezonde habitat voor zwammetjes en insecten, wat op zijn beurt zangvogeltjes aantrekt.
Een zacht tapijtje en vogeltjes in de tuin: dat is toch voor iedereen een winwin?