Plant het stadsrandbos nu aan

29 November 2023

Plant het stadsrandbos nu aan

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al voelbaar.

Zowel de aanhoudende regen die de westhoek blank zette, als de aanhoudende droogteperiodes die we in de zomers van 2017 tot 2020 kenden, hebben dezelfde oorzaak: door de klimaatopwarming neemt de straalstroom in sterkte af. De straalstroom is een zeer sterke wind die op zo’n 10 kilometer hoogte over onze contreien waait. Het zorgt ervoor dat één bepaald weertype niet te lang op dezelfde plaats blijft hangen. Nu die wind door de klimaatopwarming minder sterk waait, blijft regen of droogte langere tijd op dezelfde plaats hangen. 

Naast ons landschap aanpassen aan deze nieuwe realiteit, moeten we ook proberen zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen. 

Daarvoor hebben we bomen nodig en liefst volwassen bomen. Niet alleen omdat volwassen bomen meer CO2 uit de lucht halen, maar ook meer kans hebben om langdurige periodes van droogte of regen te weerstaan. 

Als we inzoomen op wat droogte doet met onze bomen, brengt een artikel van Dirk Draulans in Knack van 10 augustus 2022 duidelijkheid:

Aanhoudende droogte heeft een remmend effect op de biodiversiteit van schimmels en bacteriën. 

Als die schimmels en bacteriën er niet meer zijn, dan kan een groot deel van het bodemleven inactief worden. Het hele bodemsysteem dreigt stil te vallen. Dan wordt geen organisch afval meer afgebroken en geen stikstof meer verwerkt. De bodem verliest zijn vruchtbaarheid. Ook de koolstofopslag sputtert dan. 

Volwassen bomen hebben in de voorbije jaren al de kans gehad om een uitgebreid netwerk van schimmels en bacteriën op te bouwen. Die leven in symbiose met de boom: de schimmels leveren noodzakelijke bodemmineralen aan de boom in ruil voor plantensuikers. Daarnaast leggen bacteriën een biofilm rond boomwortels. Het is die biofilm die de boom beschermt tegen de gevolgen van de droogte. 

Met die kennis willen we het gemeentebestuur oproepen om het stadsrandbos zo snel mogelijk volledig aan te planten. En ook om zoveel mogelijk gezonde volwassen bomen te laten staan i.p.v. voortdurend toe te geven aan ongelimiteerde bouwprojecten en betonwoede.