Taalverrijking: van “frigoboxtoerist” naar “Guantanamogemeente”….?

11 Maart 2016

Taalverrijking: van “frigoboxtoerist” naar “Guantanamogemeente”….?

Met één oneliner slaagde burgemeester Lippens er in aan beide zijden van de taalgrens de persaandacht naar zich toe te zuigen.  RTBF, Knack, De Standaard, ? ze vonden het een nieuwspunt, waar je niet omheen kon.

In het ene artikel wordt de burgervader als CD&V-er geduid, een andere keer als Europese lijstduwer bij Open-VLD. Wat een Gemeentebelanger lijden kan!

Dat Guantanamo in de voorbije 15 jaar synoniem is voor foltering  en grove schendingen  van mensenrechten weet de burgemeester wel. Toch kon hij het niet laten om dit als een mogelijke oplossing  voor zijn gemeente voor te stellen. "Want met de bedreiging in het zuiden (Sijsele) door 500 man, in het westen door 500 in Zeebrugge, kan het niet goed aflopen." In Noord-Korea zouden ze er slaafs aan toevoegen : "Enkel een sterke leider kan ons uit die omsingeling redden".
Ondertussen werd NVA bewierookt.  In de voorbije drie en een half jaar verketterd door de burgervader als "quantité négligable", nu plots op het hoogste schavotje"Als de vos de passie preekt?"?

Dat er in het vluchtelingen"verhaal" onvoldoende nuances gelegd worden, is volgens Groen Knokke-Heist een feitDat "het/de" onbekende ons onzeker maakt, is een menselijk gegeven.  In de diverse artikels over het interview wordt telkens uitgegaan van verlammende angst.  En niet van de vaststelling, dat heel wat medewerkers van gemeentelijke diensten, politie, douane keihard hun best doen dagelijks goed werk te verrichten, ook  bij  o.m. het onderscheid  maken tussen vluchtelingen. Iedereen over dezelfde kam scheren heeft geen zin.
Er zijn mensen die asiel nodig hebben, b.v. door de oorlogssituaties.  Was het in '14-'18 trouwens ook niet zo, dat een miljoen Belgen (van de 7 miljoen) op de vlucht waren? En dan zijn er natuurlijk de illegale gelukzoekers, voor wie de overtocht naar Groot-Brittannië het enige is, waar ze van dromen. Om economisch er te kunnen op vooruitgaan. Zoals een eeuw geleden ook vanuit Knokke en Heist, Ramskapelle en Westkapelle jongeren de oversteek naar Canada en de VS maakten, om in Vlaanderen de armoede te ontvluchten.
Er wordt in de artikels ook te weinig aandacht besteed aan wie de echte schurken zijn : de netwerken van mensensmokkelaars, die hun criminele bankrekeningen vet mesten en voor wie de humanitaire crisis gerust nog wat mag duren

En missen wij in het hele verhaal ook niet de stem van die vele anonieme hulpverleners, die de handen uit de mouwen steken?  Die preventief knap werk verrichten, door in deze koude en natte dagen brood en soep uit te delen, zodat vluchtelingen niet gaan  stelen, omwille van de hongerOndertussen gaan zij ook het gesprek, de dialoog met hen  aan, om de juiste info door te geven, dat legaal asiel aanvragen kan in ons land. Die hulpverleners voorkomen door eenvoudige medische hulp meer menselijke ellendeZij wekken op geen enkele manier hoop, dat vluchtelingen hier een kamp kunnen oprichten zoals in Duinkerken en Calais.  De hulpverleners bevestigen wel, dat vluchtelingen nog steeds mensen van vlees en bloed zijn, met gevoelens en hoop.
En door die preventie, die directe hulp worden mogelijk de kiemen van haat, diefstal  en geweld weggenomen, zodat het voor onze inwoners nu en in de toekomst veilig blijft

De burgemeester heeft alvast kans gezien met deze persaandacht zijn eigenste verkiezingscampagne voor oktober 2018 op gang te trekkenGroen Knokke-Heist volgt het van heel nabij op.

Luc Lierman
Voorzitter Groen Knokke-Heist