We zijn geflest en dit al jaren lang

17 Maart 2024

We zijn geflest en dit al jaren lang

Het drinkwater in onze gemeente is van een uitstekende kwaliteit en dat is een zeer goede zaak.

Water uit de kraan drinken is namelijk beter voor het milieu. Er is zero waste en geen bijkomende CO2 uitstoot voor transport. Niettemin verkiezen veel mensen flessenwater, zoals bronwater en mineraalwater.  

Nochtans wordt dit water minder vaak bacteriologisch getest dan ons kraanwater. Daarnaast zijn er hormoonverstorende stoffen aanwezig door de inwerking van de zon en het daglicht op het plastic in de flessen. Dranken in plastic flessen dragen bij tot de aangroei van de ‘plastic soup’, een ware milieuramp voor onze zeeën en oceanen. 

De voedselwaakhond FOODWATCH stelt nu ook de misleidende praktijken van de grote merken bronwater aan de kaak. Ze brachten aan het licht dat verontreinigd mineraalwater wordt gedesinfecteerd met behulp van UV- en CO filters. Dit is echter verboden want bronwater mag niet behandeld worden. Het hoort van op grote dieptes te worden opgepompt en aan de bron gebotteld te zijn, zodat het niet moet worden behandeld. Die ‘zuiverheid’ is namelijk waar de consument voor betaalt.

Laten we dus liever een glaasje uit de kraan tappen: het is beter voor het milieu en voor uw portemonnee.