Centrum Westkapelle onleefbaar door sluipverkeer

21 September 2023

Centrum Westkapelle onleefbaar door sluipverkeer

Bewoners uit de Westkapellestraat vertellen ons dat er gemiddeld 2500 wagens per dag voorbij rijden tussen de Dorpsstraat en het sportcentrum Molenhoek. Dit stukje wordt nochtans aangeduid als plaatselijk verkeer.

Deze situatie werd al in 2021 onder de aandacht gebracht van toenmalig schepen Philippe Vlietinck, maar tot op heden (september 2023) werd er nog geen enkele actie ondernomen.

Als je de kaart van Knokke-Heist erbij neemt, dan zie je dat doorgaand verkeer nochtans zonder problemen langs de Natiënlaan en de Dudzelestraat kan gestuurd worden. 

Uit ervaring weet ik dat ‘Google Maps’ en ‘Waze’ vaak de Westkapellestraat voorstellen om bijvoorbeeld van Damme naar Knokke te rijden. Terwijl het beter zou zijn als de auto’s de Dudzelestraat en de Natiënlaan worden opgestuurd. 

Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld van de Westkapellestraat tussen Rustoordstraat en Dorpsstraat eenrichtingsverkeer te maken in combinatie met eenrichtingsverkeer in de Herenweg.

Ook zou het verkeer vanuit Heist, dat nu gewoon de Westkapellestraat en de Hoekestraat volgt, sneller naar de Natiënlaan geleid moeten worden. 

Er zijn ongetwijfeld nog andere oplossingen te bedenken. Wij dringen er bij het gemeentebestuur op aan om de leefbaarheid van Westkapelle als een prioriteit te zien en ervoor te zorgen dat doorgaand verkeer niet langer door het centrum van Westkapelle rijdt.