Pleidooi voor coöperatieve windturbines in Knokke-Heist

06 Maart 2021

Pleidooi voor coöperatieve windturbines in Knokke-Heist

Onze streek, en Knokke-Heist vormt daarin geen uitzondering, staat sinds eeuwen vol met windmolens. De Oude molen, Siska’s molen, de Callantmolen en natuurlijk de Kalfmolen zijn daarvan tot vandaag de stille getuigen. Dat is niet vreemd want hier aan de kust is er wind in overvloed. Logisch dat je met deze energiebron iets doet!

Windenergie is een duurzame vorm van energie en is vrij makkelijk te oogsten. Toch wordt er met deze natuurlijke rijkdom in onze gemeente tot op vandaag niets gedaan. “Windmolens ogen niet sexy” klinkt het bij het gemeentebestuur. De immo-sector bouwt liever woontorens met luxe flats als landmarks, terwijl een hedendaagse windmolen evenzeer een nuttige landmark kan zijn. Ook NIMBY (niet in mijn achtertuin) loert om de hoek, met allerlei vooroordelen over lawaaihinder en slagschaduw. Dat is echter vooral ingegeven uit onwetendheid. Met zorgvuldig inplanten en slimme technologische oplossingen worden de meeste van die problemen voorkomen, en dat met hooguit enkele procenten opbrengstverlies. (Zie voor meer info: dossier windenergie).

Je denkt misschien “Er staan toch al genoeg molens op zee, en die windparken zullen zelfs nog aangroeien.” Toch zullen die zee- windparken niet voldoende zijn om al onze elektriciteitsbehoeften te dekken. Dankzij de elektrificatie van het wagenpark, het overschakelen op 5G-technologie voor dataverkeer en het duurzamer verwarmen van onze woningen, zullen we wellicht nog veel meer elektriciteit nodig hebben.

De winst van de windmolens die er nu al staan in Zeebrugge, gaat naar multinationals. Als de gemeente Knokke-Heist een coöperatieve organisatie zoals bv. Beauvent, Ecopower of Energie 2030 onder de arm neemt en hen locaties kan aanbieden voor de bouw van windmolen(s), dan kunnen de Kneistse inwoners door te participeren mee ‘de duurzame energiebevoorrading van morgen’ in eigen handen nemen. Zo kunnen we voorkomen dat buitenlandse multinationals met onze winsten gaan lopen. Durven nadenken over meer windmolens op land, bv in elke (deel-)gemeente minstens één, verhoogt duurzaamheid, is financieel verstandig en zorgt voor lokale werkgelegenheid. Laat ons nadenken over windmolens op het Kneistse grondgebied.

Joël Van Opstal

Secretaris Groen Knokke-Heist

[email protected]