Zoute Grand Prix 2020 : een gemeentelijk januskop-beleid in Coronatijd.

29 December 2020

Zoute Grand Prix 2020 : een gemeentelijk  januskop-beleid in Coronatijd.

Fractie Groen, kartel  Groen en sp.a in Knokke-Heist, stelt zich grote vragen bij het door het gemeentebestuur gevoerde beleid i.v.m. de Zoute Grand Prix van dit jaar.

Officieel ging die Rally niet door.  Alle grote evenementen van dit jaar (carnaval, Kneistival, vuurwerkfestival, Parkies ….) werden door het gemeentebestuur geschrapt.  

Op de website van de Zoute Grand Prix kon je in dat verband ook lezen : 

“Met pijn in het hart vinden wij het onze morele plicht de harde beslissing te nemen om de ZOUTE GRAND PRIX® uit te stellen naar volgend jaar, namelijk naar 7 tot 10 oktober 2021.”  …. “Vandaag telt maar één ding: de gezondheid van alle burgers. We volgen de maatregelen van Knokke-Heist en de federale overheid nauw op en willen er alles aan doen om ons evenement veilig te laten verlopen.”

Dus vond er wel degelijk een evenement plaats….! Het aantal deelnemers aan de Zouterally werd beperkt tot 175 wagens. Hiervoor werd de Kalfstraat (is dit geen openbaar domein?) afgesloten voor de inwoners en werden ’s avonds de omliggende wijken getrakteerd op het lawaai van optrekkende motoren.  Oldtimers geven immers  een aparte  kleur aan een rustige herfstavond… 

“De zaterdag en de zondag vormt de Royal Zoute Golf Club het decor voor het Zoute Elegantieconcours”, zo kon je lezen. Het geheel gold als een ”privé-evenement”.

Een knap staaltje van een gemeentelijk januskop-beleid.  Twee maten en gewichten hanteren, naargelang je publiek. Alles verbieden, tenzij voor…De Romeinse god Janus werd gekend als de “god met de 2 gezichten” (cfr de naam januari).  

Waarom moet – als coronacijfers naar rood en donkerrood evolueren, als van elke (!) burger een ernstige inspanning gevraagd wordt, – waarom geeft het gemeentebestuur dan toch de toestemming  tot dit privé-evenement als  de Zoute Grand Prix? 

Op dat eigenste ogenblik proberen –  in ons land en ook daarbuiten – heel veel hulpverleners, artsen en ziekenhuispersoneel er de moed in te houden. Vechtend voor hun patiënten…  “Helden” blijven ze, in elk seizoen, dus niet alleen in het voorjaar. Vanaf wanneer gaan we ’s avonds in onze wijken om 20.00 weer voor hen applaudisseren? Ze verdienen het!

Luc Lierman

Gemeenteraadslid voor fractie Groen

[email protected]