Het gat in onze cultuur

31 December 2023

Het gat in onze cultuur

Toen in mei 2021 bekend werd dat bioscoop ‘Beverly Screens’ in Knokke na 33 jaar de deuren sloot, sloeg dit bericht voor elke filmliefhebber in als een bom. Hiermee verdween immers de allerlaatste cinema in onze gemeente.

Er werden verschillende redenen aangehaald voor de stopzetting: door de lockdown tijdens de COVID-pandemie en de concurrentie van streamingdiensten was de onderneming niet langer rendabel. Bovendien was er niemand die het ooit succesvolle familiebedrijf wenste verder te zetten. Toen bleek dat de zalen moesten wijken voor een project van bouwpromotor Versluys, maakte dat de pil voor menig cinefiel nog bitterder.

Dat een bioscoop zijn plaats heeft in onze badstad blijkt uit de goed gevulde zalen elke maandag in CC Scharpoord, waar de filmliefhebbers al lang voor de opening van de deuren staan aan te schuiven om een goed plekje te bemachtigen. Het aanbod van het cultureel centrum was steeds al complementair aan de programmatie van ‘Beverly Screens’ en blinkt nu nog steeds uit met een sterke en kwalitatief hoogstaande filmselectie. Voor wie niet wil wachten om recente releases te zien, is er geen andere optie dan naar Brugge (of Oostende) af te zakken. Wie na de avondvertoning met het openbaar vervoer nog thuis wil geraken, is er echter aan voor de moeite. En wat met onze senioren of mensen die minder mobiel zijn?

Deze zomer werd er in het cultureel centrum een Lumière pop-up bioscoop in het leven geroepen. Blijkbaar is film wel belangrijk om de vakantiegangers te plezieren, maar van ondergeschikt belang als het gaat om de eigen inwoners. Film was altijd een vaste waarde in het rijke culturele aanbod van Knokke-Heist. We hopen op de terugkeer van een kleinschalige bioscoop. Want zeg eens eerlijk: tussen filmplezier en nog meer retail in het project van groep Versluys is de keuze toch snel gemaakt?