Ghelamco opnieuw onder vuur

26 Maart 2024

Ghelamco opnieuw onder vuur

Na de heisa rond de onfrisse praktijken bij de ontwikkeling van een tweede golf, ligt ondernemer Paul Gheysens opnieuw onder vuur.

De vraag dringt zich op: ‘Wist het gemeentebestuur van de storting 325.000 kubieke meter vervuilde grond?’ Het tegendeel is zo goed als  ondenkbaar: zoveel grond stort je niet ongezien. 

En als het gemeentebestuur op de hoogte was, waarom zagen ze dit door de vingers? Of is dit het zoveelste staaltje van belangenvermenging?

Het is uiteindelijk het departement Omgeving dat actie ondernam na het ontvangen van een klacht. Ghelamco moest de grond begin 2024 weghalen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Het parket moet nog oordelen of Gheysens vervolgd wordt of een boete krijgt. 

Het gaat hier echter om vervuilde grond. Als deze niet gezuiverd wordt en blijft liggen op de terreinen van de tweede golf, blijft dit een gevaar voor de kwaliteit van ons drinkwater. 

Wie zal de kosten van de bodemsanering dragen?
Wat zal op termijn de impact zijn op de gezondheid van de omwonenden van de vervuilde site en de bevolking van Knokke-Heist in het algemeen?
Aanvaard het College blindelings dat een grote privé-investeerder de volksgezondheid op het spel zet?

Allemaal prangende vragen die Katrien Anteunis nu donderdag op de gemeenteraad zal stellen. Katrien is gemeenteraadslid voor het kartel Vooruit-Groen. We zijn benieuwd naar het antwoord van het College  (zijnde kartel Gemeentebelangen).