Tuinranger Heidi Lecluyse is de laureate van de 10de Groene Pluim

30 November 2022

Tuinranger Heidi Lecluyse is de laureate van de 10de Groene Pluim

Voor de Groene Pluim werden lokaal 6 personen, organisaties, projecten of ondernemingen, deze zomer genomineerd. 

Groen Knokke-Heist reikte zondag in Scharpoord voor de 10de keer de Groene Pluim uit. Groen probeert (ook op lokaal vlak)  3 klemtonen te leggen, op wat onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn : zich goed voelen in je vel, goed kunnen doen voor natuur, milieu en planeet en zich verbonden voelen met elkaar.

Voor de Groene Pluim werden lokaal 6 personen, organisaties, projecten of ondernemingen, deze zomer genomineerd. 

De laureate van dit jaar is Heidi Lecluyse, tuinranger uit Heist.

Tuinrangers, (letterlijk : je tuin “arrangeren”), gemeentelijk initiatief, zijn mensen, die raad geven aan inwoners om  biodiversiteit kansen te geven in hun tuin, hoe klein die ook is.  Een ene soort struiken vormt b.v.  een geschiktere voedselbron voor bijen en/of dag- en nachtvlinders, die het nu algemeen moeilijk hebben.  Een ouderwetse “pelouse” of de zoveelste verharding van de voortuintjes helpt echt niet.  Heidi Lecluyse informeert honderduit. Elke plant of bloem krijgt een heel verhaal. “Ze doet haar taak altijd met een groot hart!”, zo stond in de voordrachtbrieven te lezen.

De andere 5 genomineerden kregen een eervolle vermelding : 

Julie en Maxime Verstraete van Deli 86, namen dit jaar slagerij Gaspard in de Sparrendreef  86 in Knokke over. Zij geloven rotsvast, dat vegetarisch of veggie of vegan eten zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk, wat een middel is in de strijd  tegen de klimaatopwarming. De vorige slagerij vormden ze daartoe om tot een traiteurszaak met  heerlijke gerechten, vegetarische en vegan-producten. Lokale ondernemerschap combineren met milieudoeleinden, dat kan wel degelijk in onze gemeente! 

Velt Oostkust, Ivan Maertens.  VELT (Vereniging voor Ecologisch leven en tuinieren) doet in de volkstuintjes in Heist en Duinbergen aan baanbrekend werk :  onderzoek naar en experimenteren met zaadvaste en resistente tomatenrassen. Zo kunnen goedkope rassen ontstaan, die niet meer bespoten dienen te worden en vruchten dragen, zonder dat de tomaten ziek worden. Het milieu haalt er alleen maar voordeel uit (geen giftige sproeistoffen meer gebruiken!). Gezond eten begint bij gezond telen! 

Hendrik Heyneman uit Heist zet zich, samen met andere vrijwilligers, elke donderdag  in voor de begeleiding van de kleinste kleuters bij “Multimove” in de Stormmeeuw. Heel vorig schooljaar speelde hij onbewust  “rots in de branding” voor de allerkleinsten.  Voor kleuters, hoe gemotiveerd ook, is kleutergym geen sinecure : grote sportzaal, moeilijke  akoestiek, de spelregels en kennis van taal nog in de beginschoenen… Gelukkig voor de kleuters is… Hendrik er dan! Hendrik is de man in de rode T-shirt. Een groot opa-gehalte. Aan hem mag je altijd een handje geven, zeker als je als kleuter een beetje bang wordt.  Met engelengeduld laat Hendrik  jou als kleuter groeien en  vooruitgang maken.  Hij leert je durven .  Week na week na  week…. Tot je een jaartje ouder bent en alles zo veel vlotter gaat.  Hendriks recept?  Engelengeduld en vertrouwen inboezemen. Vrijwilligers, waar Hendrik symbool voor staat, verzetten in stilte bergen. Ze spannen zich in voor de wereld van nu en morgen… en voor alle generaties, jongsten incluis.

Go Green BVBA – Shana Ameye en Giovanni De Vent uit Ramskapelle.

Go Green is een jong tuinbouwbedrijf, jonge ondernemers,  met zijn wortels in onze gemeente. Ze kiezen bewust voor  heel duurzame aanpak : elektrische en stillere machines (overdreven lawaai wordt als probleem schromelijk onderschat!).  De elektriciteit wordt gehaald uit 22 zonnepanelen, grondstoffen voor tuinaanleg enkel geleverd door firma’s, die zweren bij een milieubewuste  aanpak. Gifvrij onderhouden tuinen,  onkruid manueel bestreden.  Streekeigen plantenkeuze, aangepast aan onze kuststreek. De naam “Go Green” zou immers anders zijn naam niet waardig zijn!  En tot slot : bij elke goedgekeurde offerte plant Go Green een boom via de organisatie Go-forest”.

Luc Van Rillaer uit Knokke.  

“In welke gebieden kunnen we absoluut  biodiversiteit  bevorderen”? Moeilijke vraag in een gemeente met chronische bouwwoede…  In 1998 (toen al!) stelde Natuurpunt Knokke-Heist zich die vraag, toen ze een geschikte biotoop voor de uiterst zeldzame boomkikker zochten. Kunnen we – via de aankoop van  stukjes natuur – geen natuurgebieden bewaren voor de toekomstige generaties? Pionier en spilfiguur bij aankoop van deze gebieden werd Luc Van Rillaer.  In de loop der jaren slaagde hij er in om de Sint-Donaaspolder, het noord oostelijkste gebied onze gemeente, aan de rand van Sluis, Damme en Westkapelle, als natuurgebied veilig te stellen.  In 1998 kocht Natuurpunt hier een eerste perceeltje grond aan. Ondertussen is dit gebied op grondgebied Knokke-Heist, via o.m.  financiële steun van vele natuurliefhebbers,  al aangegroeid tot 50 ha en ook Natuurpunt Damme doet mee. De Sint-Donaaspolder werd omgevormd tot  een ideaal broedgebied voor boomkikkers en voor diverse vogelsoorten o.m. weidevogels, grutto’s en kiekendief. In de bunkers vinden 4 soorten vleermuizen beschutting. Voor diverse soorten amfibieën (salamanders, boomkikkers, padden) is dit “the place to be”.  Als drijvende kracht van dit alles werd  Luc Van Rillaer, een uitstekende natuurgids en boeiende verteller, terecht voor de Groene Pluim genomineerd.   Voor alle Natuurpunt-vrijwilligers een opsteker!!

Namens de hele bestuursploeg wensten voorzitter Luc Lierman en bestuurslid Veerle Van Eeckhaute de laureate en de 5 genomineerden van harte proficiat voor hun grote inzet!  Een kleine receptie sloot deze geslaagde activiteit van Groen Knokke-Heist af.  Op naar een 11de editie in 2023.

 

Luc Lierman, voorzitter

[email protected]