Vuurwerkfestival, een ideale kans om de veiligheidssituatie voor fietsers en voetgangers te optimaliseren.

26 Augustus 2016

Vuurwerkfestival, een ideale kans om de veiligheidssituatie voor fietsers en voetgangers te optimaliseren.

Sommige zomerse tradities binnen onze toeristische gemeente Knokke-Heist, zoals het Vuurwerkfestival, verdienen gewoonweg een vervolg-editie! Het festival combineerde ook dit jaar letterlijk kleur en klank tot één groot harmonieus geheel, gaf gereputeerde vuurwerkmakers de kans om hun technische kunde te tonen en zette onze gemeente nog maar eens met stip op de kaart van plaatsen, die je zomerse vakantie of snipperavond overwaard zijn.

Met het openbaar vervoer die avonden naar Knokke-Heist komen (bedankt, medewerkers hiervan!), betekende een extra troef. De nieuwe locatie voor het festival (einde Meerlaan) ligt op wandelafstand van tram-, trein- en busstation. Of je kon de fiets nemen. Kortom, voor de "zwakkere" weggebruikers zouden dit ideale avonden kunnen zijn. Maar?.

Voor Groen Knokke-Heist primeert de veiligheid van fietsers en voetgangers op een dag als deze. Daarom vindt Groen het onbegrijpelijk, dat die avonden het autoverkeer in de omgeving van de Meerlaan, gedeelte tussen de Elizabetlaan, de Nellenslaan en de Zeedijk toch nog altijd als speelterrein van Koning Auto gebruikt worden. Chauffeurs, die hun klok uit het oog verloren en toch snel-snel een stukje van het spektakel wilden zien, konden nog steeds op bijzonder veel begrip rekenen waar ze hun wagen parkeren, er kan immers een mouw aan gepast? Dat ze met roekeloos rijgedrag bij het einde van het festival een gevaar betekenen, voor de duizenden fietsers en voetgangers, tja? "King Car rules the waves". "Koning auto regeert de golven"? Dus ook "de golven" van "zwakke" weggebruikers? Is dit nog steeds verantwoord anno 2016?

Een ideale kans voor ons gemeentebestuur, om bij de evaluatie van een evenement als dit vuurwerkfestival voor komend jaar kordaat en duidelijk te beslissen, dat de avond, dat een festival doorgaat, er vanaf 20.00 tot 23.00 geen "bewegende auto's" (m.u.v. de hulpdiensten) meer in de festivalzone mogen.
Die avond het uurrooster van de afvalophaaldienst langs de Zeedijk best ook aanpassen. Groen heeft heel veel respect voor het werk, in dit warme weer, van de mensen van de ruimdienst! En zeker in de toeristische zones niet makkelijk. 
Maar mag de omgeving van het Vuurwerkterrein de avonden van het festival even het feestterrein zijn van de "kwetsbare" weggebruikers? Bij de Ramblas in Barcelona kan dit wel. Daar is gewoon een andere politieke aanpak en ? durf! Knokke-Heist spiegelt zich graag aan de Catalaanse hoofdstad. Zou de kans er in zitten, dat onze gemeenteraad eindelijk eens een tikkeltje progressiever wordt? Groen Knokke-Heist hoopt het, in naam van vele fietsers en voetgangers.