Zoute Grand Prix…. Applaus op echt alle banken?

07 Oktober 2023

Zoute Grand Prix…. Applaus op echt alle banken?

Groen Knokke-Heist doet tegenvoorstel.

Van donderdag 4 tot zondag 8 oktober  2023 draaien de gemeentelijke diensten, toerisme voorop, overuren om de organisatoren van de Zoute Grand Prix (ZGP) nog maar eens ter wille te zijn.  Dat er vele miljoenen omgaan in het wereldje van autoveilingen, daar wijdde vandaag zelfs Radio 2 nieuwsminuten aan.  Net zoals ze vorig jaar meldden, dat de organisatie van de ZGP ter compensatie van de vervuilende auto’s bomen gingen planten in het nieuwe Stadsrandbos.  

Enig idee waar en wanneer die bomen geplant zijn? Enig idee hoeveel dat er waren?  Hoeveel Knokke-Heistenaars kunnen trouwens vandaag exact omschrijven, waar dat Stadsrandbos te vinden is? En hoeveel hectare dat nu al omvat?

De medaille van glamour en glitter heeft een keerzijde. Wie een appartement of garage heeft in de buurt van de happening en die probleemloos  in en uit kan in deze vierdaagse, mag een dankkaars branden. Optrekkende motoren, ook na valavond of ’s nachts… Copycat-gedrag, nooit van gehoord? Echt niet alle inwoners van Knokke zijn fan van het lawaaierige CO²-gebeuren…

Voor elk van de voorbije edities betaalde het gemeentebestuur met gulle (!)  hand meer dan een kwart miljoen euro per jaar aan de organisatoren. Kassa, kassa…voor wie? De  gemeentelijke diensten leveren materiaal  en mankracht,  de politie moet de verkeerssituatie extra managen. De factuur van dit alles is voor de gemeente. Dus betalen alle belastingbetalers. En naast deze bovenvermelde facturen geeft het gemeentebestuur nog eens deze subsidie van 250.000 euro. Daar zwijgt het College zedig over. 

Groen Knokke-Heist stelt voor, om het jaarlijkse kwart miljoen subsidie niet meer te betalen, maar als gemeente daarmee een 50.000 bomen aan te kopen voor het Stadsrandbos.  In tijden van klimaatopwarming, die veroorzaakt wordt  door de uitstoot van fossiele brandstoffen, is dit een eerste signaal.  Een massale bebossing is een klein, maar zeer herkenbaar stapje om de opwarming te counteren. Een Zoute Grand Prix organiseren waar enkel nog elektrische wagens mogen aan deelnemen zou naar de buitenwereld ook een sterk signaal zijn. “Het is onze gemeente menens, om de klimaatverandering om te buigen naar een nog leefbare wereld voor onze achterkleinkinderen”. Een kleine stap voor het College, een grote stap voor een klimaatvriendelijker wereld voor onze achterkleinkinderen. Wie heeft er de politieke moed voor, behalve Groen?